در دنیای معماری نیز مانند دیگر رشتههای هنری، دزدی از دیگران و کپی از روی کار طراحان بزرگ رایج است. در این گالری با چند نمونه از این دزدیها و کپیکاریها آشنا شوید
معماری هم مثل سایر رشتههای هنری، از کپیکاری و تقلب از روی دست همدیگر بینصیب نمانده است. زها حدید و همکار آلمانیاش پاتریک شوماخر، از برجستهترین معماران عصر حاضر به شمار میروند. آنها با الهامگیری معماران دیگر از طرحهایشان مخالفتی ندارند. وقتی صحبت از "کپیکاری" در معماری میشود، حدید و شوماخر میگویند: "هر چیزی یک کپی است."
گاهی کپی کردن معماران از روی دست هم مرزها را پشت سر میگذارد. یکی از نمونههای برجسته مجموعه دفاتر کاری "وانجینگ سوهو" در پکن کاری از زها حدید است، که نمونه کاملا مشابهی از روی آن در شهر چونگ کینگ نیز ساخته شد. تنها تفاوت این دو مجموعه در تعداد برجهای آن است. نمونه اصلی دارای سه برج و نمونه کپیشده دارای دو برج است. پروژه ساخت هر دو مجموعه در سال ۲۰۱۴ به اتمام میرسد.
شکایت زها حدید به دادگاه سر و صدای زیادی در رسانهها به پا کرد. اخیرا دادگاه این شکایت را به دلیل نداشتن چشمانداز مناسب و نیز ایجاد جو تبلیغاتی ناخواسته پیرامون نمونهی کپیبرداری شده، رد کرد. البته این نخستین مورد سرقت معماری در چین نیست. سال ۲۰۱۱ روستای "هالاشتات" که در اتریش واقع شده، به طور کامل در چین بازسازی شد.
آرشیتکتهای چینی به دقت از تمام گوشه و کنار این روستا عکاسی کرده و سپس آن را با در نظر گرفتن تمامی جزئیات بازسازی کردند. اتریشیها ابتدا به این سرقت هنری اعتراضات زیادی کردند اما در نهایت آن را به عنوان تبلیغی برای روستای اصلی به رسمیت شناختند.
در کشورهای آسیایی کپیبرداری از معماری غربی به شدت رایج است. برج ایفل مهمترین نشان شهر پاریس هم از کپیبرداری در امان نمانده است. این برج آهنی با وزن تقریبی ۷ هزار تنی، الگوی چند برج دیگر در جهان هم بوده است.
مثل "برج توکیو"، یک برج توریستی و تلویزیونی که در سال ۱۹۵۸ (نزدیک به ۷۰ سال پس از ساخت ایفل) در شهر توکیو سر به آسمان برداشت. این برج در اصل به عنوان نماد احیای قدرت اقتصادی ژاپن، پس از جنگ جهانی دوم به شمار میرفت. برج توکیو در مقایسه با برج ایفل نزدیک ۱۳ متر بیشتر ارتفاع دارد.
پل "گلدن گیت" برای شهر سانفرانسیسکو مانند برج ایفل برای شهر پاریس است. زیبایی خاص این پل بارها دستمایه فیلمهای هالیوودی شده؛ عشاقی که روی این پل با یکدیگر دیدار کردهاند، جنایاتی که روی این پل به وقوع پیوسته یا آدمهایی که برای فرار از دست تعقیبکنندگان از روی این پل به درون آب پریدهاند، مثل جیمز باند.
حالا با پل "Ponte de 25 Abril" در شهر لیسبون آشنا شوید! این پل در اصل نامش را از "سالازار" دیکتاتور پیشین پرتغال گرفته بود، اما بعدها به یاد انقلاب میخک در ۲۵ آوریل ۱۹۷۴ میلادی که به حکومت دیکتاتوری پایان داد، به نام "پل ۲۵ آوریل" تغییر نام داد.
ساختمان "امپایر استیت" یکی از نمادهای معروف شهر نیویورک است که نمونهای بسیار شبیه به آن در شهر مکزیکوسیتی وجود دارد. این برج به نام "Torre Latinoamericana" کاری از آگوستو آلوارز است. این برج در ابتدای دهه ۱۹۷۰ بلندترین ساختمان در این شهر به شمار میرفت.
کاخ کنگره در شهر واشنگتن در فاصله سالهای ۱۷۹۳ تا ۱۸۲۳ ساخته شد. ارتفاع این ساختمان در بلندترین نقطه آن به ۸۸ متر میرسد. اما تنها چند هزار کیلومتر دورتر از این ساختمان در سمت جنوب، با یک ساختمان کنگره روبرو میشویم، که سخت به آن شبیه است و در شهر هاوانا قرار دارد. این ساختمان در سالهای دهه ۱۹۲۰ با تقلید از ساختمان کنگره آمریکا در این شهر ساخته شد.
تا انقلاب سال ۱۹۵۹ کوبا این ساختمان که "Capitolio Nacional" نامیده میشود، محل استقرار دولت بود اما اکنون آکادمی علوم، وزارت محیط زیست و کتابخانه ملی کوبا در دل آن جای داده شدهاند.
البته کپیکاری از ساختمان کنگره آمریکا به همینجا ختم نمیشود. در پارک "پنجره جهان" در شهر شنژن در ایالت گوانگ دونگ چین هم نمونهای مشابه ساخته شده است. در این پارک شماری از مکانها و نمادهای شهرها در اندازهای کوچک بازسازی شدهاند. هر سال گردشگران زیادی برای دیدن از این پارک به شهر شنژن سفر میکنند و این شهر هم اکنون یکی از شهرهای ثروتمند چین شناخته میشود.
ایده ساخت نمادهای مهم شهرها برای جذب گردشگران، ایده جدیدی به حساب نمیآید. "نوار لاسوگاس" یک منطقه شهری در لاسوگاس است که به دلیل تنوع معماری رنگارنگ خود که از دهه ۱۹۹۰ به جای مانده، شهرت دارد. مسئولان شهر لاسوگاس البته در نظر دارند تا ساختمانهای جدیدی را از جمله طرحهایی از دانیل لیبسکیند، معمار سرشناس آمریکایی را به این منطقه اضافه کنند.
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2